Choď na obsah Choď na menu
 

MIKE MÁ Väčšiu cenu mŕtvy, ako zaživa!

10. 2. 2013

PSYCHOLÓGOVIA SKÚMAJÚ, PREČO MÁ MICHAEL JACKSON VÄČŠIU CENU MŔTVY, AKO NA PÓDIU

 

Podľa predaju albumov a spomienkových predmetov sa zdá, že Michael Jackson má väčšiu cenu mŕtvy ako živý. Psychológičku Even Gayle Steverovou, ktorá študovala fanúšikov Michaela Jacksona už pred dvadsiatimi rokmi, fascinovala reakcie Facebooku. 

Projevy smutečních hostů provázely obrázky ze života a koncertů Michaela Jacksona.

Prečo pohreb takej osobnosti, ako bol Michael Jackson pritiahol takú pozornosť nie len médií, ale aj verejnosti? Niektorí psychológia tvrdia, že ide iba o jeden z vynútených javov médiami alebo, že si tak fanúšikovia odnášajú odlesk slávnej nesmrteľnosti kráľa popu. Tisíce ľudí na pohrebe tejto hviezdy, ale aj milióny ďalších, ktorí pretížili internet idú podľa stanice MSNBC nad rámec zvláštnych rituálov. A pri tom bol Michael Jackson pred svoju smrťou odpísaný za, viac- menej, odpísanú hviezdu! 

 

Ľudia sú naprogramovaný 

Steverová vidí v v obnovení záujmu v Jacksonov hudobný prejav parasociálne väzby, ktoré môžu byť tak silné, ako napríklad k priateľovi, priateľka či príbezuntský stav. "Sme biologicky naprogramovaný k tomu, že nás priťahuje tvár a hlas," vysvetľuje Steverová s tým, že v posledných sto rokoch, človek spoznáva prostredníctvom kina, televízie či telefónu rôznych hercov, spevákov, či atlétov. A mozog, podľa Steverovej, často ani nepozná rozdiel. 

 

Smútok fanúšikov za Michaelom Jacksonom môže byť pre to tiež až tak hlboký, ako je smútok za matkou či otcom. Intenzita prežívania takého vzťahu nie je pri tom daná veľkosťou či závisí od tej hviezdy. I herci vo vedľajších rolách, majú svoje fanúšičky. 

 

Podľa štúdia Jay Derrickovej a jej kolegov z Univerztiy of Buffalo fanúšikovia premietajú svoje ego do hviezd a sebahodnotenia. Málo sebavedomí ľudia, pre to vo svojich idoloch vidia svoje budúce JA, svoje ideály alebo dokonca svoju stávajúcu osobnosť. Analýzy prieskumov potom ukázali, že ľudia prostredníctvom televízie naplňujú či sýtia svoje spoločenské vzťahy a tým využívajú postavenie. Jednoduchšie povedané, snažia sa privlastniť si vlastnosť idolu, v tomto prípade určité vlastnosti Michaela Jacksona. 

 

Podmienená nesmrteľnosť 

A ako to je s nesmrteľnosťou hviezd? Tá, podľa tureckého prefesora Pelina Kesibira, úmerne rastie s tým, nakoľko je tá, určitá hviezda považovaná za väčšiu osobnosť, reprezentatúrou kultúry alebo spoločnosti dannej skupiny ľudí. Čím viac zodpovedá podmienkám a vlasnostiam, ktoré by mať mal/a mať, tým viac rastie ilúzia nesmrteľnosti. kesibir kládal v jednom zo svojich skôrších priezkumov, pokusným skupinám ľudí otázku: Ako dlho budú ľudia poznať Michaela Jacksona po jeho smrti? 

1.  skupina, ktorej položili zároveň iné kontrolné otázky, a ktorá tiež premýšľala nad vlastnou prišla na zvláštne číslo. Podľa nich, budú tohto kráľa popu poznať ešte 104 rokov, od roku 2009. 

2. skupina, ktorá naopak nebola nevedená na otázky zamerané na vlastnú smrť, sa pohybovala vo svojom odhade približne 60 rokov. 

 

No aj keď sa ukazuje na zatiaľ jednoduchššiu úroveň ľudí, veria, že s nimi spadne lietadlo práve v dobe, keď sa medzi nimi nechádza slávna osobnosť. V istom zmysle tak majú určité hviezdy polobožské statusy a preto ich smrť, podľa Steverovej, priťahuje toľko pozornosti... 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.