Choď na obsah Choď na menu
 

Dr. William Alleyne II. - záchranca Michaela 2009

24. 7. 2013

 Lekár z Rock Hill pomohol zachrániť v roku 1995 život Michaela Jacksona po tom, čo pri skúške skolaboval.

Keď sa Dr. William Alleyne II. dopočul o smrti Michaela Jacksona, zatiaľ čo bol na dovolenke, tento lekár, ktorý sa špecializuje na pľúcne ochorenia v Rock Hill, znovu akoby omladol. V jeho pamäti bol proste Billom Alleynom, mladíkom, ktorý utratil svoje vreckové, aby si kúpil album Michaela Jacksona. Mladík, ktorý sa stal lekárom, a ktorý brával svoju nevestu na koncerty Michaela Jacksona.
„Bol to zdrvujúci pocit smútku,“ povedal Alleyne.
Iste, Bill Alleyne je fanúšikom Michaela Jacksona, tak ako milióny ďalších. Ale Dr. William Alleyne mal viac dôvodov byť smutný než väčšina jeho fanúšikov. Poprvé za 14 rokov Alleyne povedal: „Bol som tým lekárom, ktorý zachránil život Michaela Jacksona.“
V decembri 1995 bol Alleyne riaditeľom jednotky intenzívnej starostlivosti v Beth Izrael North nemocnici v New Yorku. On bol ten, ktorý mal službu, keď mu jedna zo sestričiek oznámila: „Michael Jackson k nám ide!“ Alleyne tomu neveril.
„Odpovedal som „ha ha, veľmi vtipné,“ spomína si Alleyne. Staral sa o pacientov, ktorí boli hviezdy, alebo ich chorých príbuzných, ale toto bolo iné. Tisíce ľudí pred nemocnicou začali kričať a razom sa to miesto premenilo v blázinec.
O desať minút neskôr priviezli Michaela Jacksona na nosítkach. Jackson skolaboval po skúške pre HBO špeciál v neďalekom divadle Beacon.
Alleyne a jeho žena videli Jacksona už predtým na koncerte alebo v televízii, a teraz, v roku 1995, Jackson čakal v bezvedomí na Billa Alleyna, kým mu zachráni život.
„Pán Jackson bol v kritickom stave,“ spomína si. „Bol dehydrovaný. Mal nízky krvný tlak. Mal vysokú srdcovú frekvenciu. Bol blízko smrti.“
Z lekára hviezdy sa Alleyne stal lekárom muža, ktorý mohol zomrieť. Alleyne nechal pripraviť defibrilátor, keby ho potrebovali k ošetreniu abnormálneho srdcového rytmu najslávnejšieho umelca na Zemi.
Asi tak po hodine Jacksona stabilizoval vnútrožilovými tekutinami a inou liečbou a nechal ho previesť na iné oddelenie intenzívnej starostlivosti. Ale medzitým sa húf ľudí vonku masívne zväčšil, bol to nepokojný dav.
„Pozrel som sa von z okna a uvidel zástupy ľudí, ktorí sa tlačili bok po boku, obrovské, omnoho väčšie než keď starosta vo svojom sídle hostil pápeža, prezidenta alebo dokonca i Nelsona Mandelu,“ spomína.
Jacksonov sprievod sa vtlačil na jednotku intenzívnej starostlivosti. Alleyne mal dokonca malú slovnú roztržku s jedným z jeho bodyguardov, pretože ho nechcel znovu pustiť do izby po tom, čo na chvíľu odišiel. Alleyne si spomína, že mu pohrozil: „Váš šéf tu umiera a ja som tu, aby som mu zachránil život. Môžete to byť vy, kto mu povie, že ste ma nepustil dnu.“ Nakoniec sa dostal dnu.
Ale tá tlačenica ľudí vnútri nekončila. Prišiel sprievod Jacksonovej vtedajšej manželky Lisy Marie Presley. Potom prišiel iný s Janet Jackson, ktorá povedala: „Ďakujem, že sa staráte o môjho brata.“
Alleyne si našiel čas, aby zavolal domov. Jeho žena Cheryl Courtlandt, lekárka, ktorá je teraz pediatrička v Levinovej detskej nemocnici v Charlotte, bola doma s dvoma malými deťmi.
„Dnes sa trochu zdržím, zlato,“ povedal Alleyne svojej žene. „Zapni si televízne noviny.“
Prezradil jej, že Michael Jackson je jeho pacientom a ona mu na to odvetila niečo, na čo nikdy nezabudne: „No, postaraj sa o pána Jacksona a ponáhľaj sa domov, pretože tu mám dve deti a ty musíš vyniesť odpadky.“
Jackson sa čoskoro stabilizoval a medzi Alleynom a ním začal vzťah lekár – pacient, teoreticky rovnaký ako všetky ostatné, ale nie taký aký Alleyne dovtedy vo svojej praxi zažil.
„Michael bol tým najmenej náročným chlapíkom akého som kedy stretol. Keď prehovoril, bolo to zašepkanie. Najviac sa zaujímal o to, či bude môcť vystupovať.“
Alleyne však Jacksonovi povedal, že v blízkej dobe v žiadnom prípade nebude môcť vystupovať. Potom od neho dostal povolenie, aby mohol informovať rodinu. Alleyne tiež musel jednať s inými lekármi, ktorí prišli sledovať každý jeho pohyb, a so svetom, ktorý chcel informácie, ktoré by Alleyne nikomu nedal, ale Jackson ich chcel sám uverejniť.
Asi po 72 hodinách si Alleyne, Jacksonov tlačový úradník a ostatní uvedomili, že by mali usporiadať tlačovú konferenciu. A tak Alleyne pracoval s Jacksonovými ľuďmi na tom, čo by mohlo byť povedané, od čoho sa držať ďalej, ale stále hovoriť pravdu. Alleyne bol k svetu odmeraný, vravel, že Jackson nemal žiadne problémy s imunitným systémom, pretože sa rozšírili chýry o AIDS.
Počas nasledujúcich pár dní bol Alleyne Jacksonovým lekárom. Ďalší lekári prišli na neho dohliadať, ale on tvrdí, že ho to neurazilo. Mať za sebou stále niekoľko očí, ktoré dohliadajú na jeho starostlivosť o pána Jacksona bolo pochopiteľné. Jackson musel robiť to isté čo ostatní pacienti, ktorí sa zotavovali. Prechádzať sa okolo, byť monitorovaný. Okrem toho, že mal vo vedľajšej izbe svoj sprievod.
„Po dvoch dňoch mi pán Jackson povedal, že by si potreboval nechať upraviť vlasy,“ spomína si Alleyne. „Odvetil som mu, že tu v nemocnici máme holiča.“
Jacksonov sprievod sa tomu smial: jeho stylista s ním cestuje po svete a upraví tieto kučery priamo na jednotke intenzívnej starostlivosti. Prišla i skupina vizážistov.
Keď sa blížil koniec pobytu v nemocnici, Michael poprosil Alleyna, či by mohol navštíviť ostatných pacientov. Jackson sa tam stretol s jednou ženou, dal jej fotku s podpisom a potom sa s ňou pomodlil. Tá žena potom Alleynovi oznámila: „Teraz môžem zomrieť, pomodlila som sa s Michaelom Jacksonom.“
„Odporučil som pánovi Jacksonovi, že by možno nebol dobrý nápad, aby navštevoval pacientov, ktorí utrpeli infarkty a iné závažné problémy.“
Keď bol Jackson prepustený, požiadal Alleyna o domáce návštevy na nasledujúce 3 dni. Kontrola krvého tlaku, pulzu a všetkých tých vecí. Alleyne bol riaditeľom oddelenia a domáce návštevy pacientov neboli jeho náplňou práce. Ale požiadal ho Michael Jackson, a tak súhlasil.
„Domáce návštevy do atelierového apartmánu hotela Four Seasons. Prenajal si celé dve horné poschodia.“
V jednej slabej chvíli sa takmer Jacksona spýtal, či by ho naučil Moonwalk, jeho slávny tanec. Ale udržal sa na profesionálnej úrovni, pretože ochranka i celý svet sledoval každý jeho pohyb. Nakoniec, asi po dvoch týždňoch tohto vzťahu, informoval Alleyne Jacksona: „Pán Jackson, ste stabilizovaný. Teraz už nemusím byť vašim lekárom a môžem byť opäť vašim fanúšikom.“ So všetkou pokorou ho požiadal o podpísanú fotku pre jeho deti. Ešte predtým ako opustil hotel v ten deň mu Michael povedal: „Ďakujem za záchranu môjho života. Chápem, aké ťažké muselo byť pre čierneho muža dostať sa k tak významnej pozícii v zdravotníctve, vaše schopnosti ma inšpirovali.“
„Bolo to veľmi dojemné. Nikdy na to nezabudnem.“ Povzdychne si.
Až do doby, keď Michael zomrel, Alleyne nikdy nedal žiadny rozhovor, nikdy nenapísal žiadnu knihu a nezarobil jediný halier kvôli tomu, že bol jeho lekárom. Potom už s Michaelom nikdy nehovoril. Pri akýchkoľvek príležitostných konverzáciách s priateľmi alebo kolegami v nemocnici nikdy nikomu nerozprával o dobe, keď bol lekárom najslávnejšieho umelca na svete.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.